ENERGIE EN ENERGIEREDUCTIEBELEID

Reductiedoelstellingen gasverbruik en wagenpark

In 2024 hebben wij als doelstelling om onze CO2-uitstoot opnieuw te verlagen. Dat doen we met verschillende aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan een een warmtepomp waar de voorbereidingen nu voor worden getroffen. Door het plaatsen van 660 zonnepanelen is onze uitstoot fors teruggebracht.

Het beleid voor de aanschaf van bedrijfsauto’s blijft een aandachtspunt in de organisatie. Onze voorkeur gaat uit naar elektrische auto’s, hybrides of plug-inhybrides. Bij onze bestelbus houden we de EUR6-norm aan. In 2024 is de eerste APAC engineer in een 100% elektrische VW-bus gaan rijden. De ID-Buzz Cargo.
APAC heeft de intentieverklaring ondertekend voor toetreding tot het convenant waterstof en mobiliteit Provincie Utrecht waarbij de doelstelling is om naast de elektrische voertuigen, gebruik te gaan maken van voertuigen, aangedreven met waterstof.

Zoals aangegeven, denken wij dat we de grootste CO2-reductie bij klanten kunnen behalen. Het gaat hier dan om het energieverbruik bij onze klanten. Met innovaties en technische ontwikkelingen willen we met name bij datacenters het energieverbruik verminderen. In 2016 heeft APAC hier software voor ontwikkeld. Vanaf 2017 is deze software steeds meer verkocht. We hebben bijvoorbeeld projecten op dit gebied gedaan bij Defensie Eibergen, Base IP Amsterdam, Byondis Nijmegen en Universiteit Gent.
Bijna het gehele gamma van Climaveneta is beschikbaar met low-GWP koudemiddelen. Ook is ons leveranciersnetwerk uitgebreid met het merk Enerblue (koelmachines met het koudemiddel Propaan R290).

Inmiddels heeft Climaveneta in Europa al HFO-koelinstallaties geleverd met in totaal meer dan 200MW koelvermogen. Een van de meest aansprekende projecten is Fortums stadsverwarming in het Finse Espoo. Hier zijn twee warmtepompen geleverd en geïnstalleerd. Daarmee wordt restwarmte van een datacenter van Ericsson hergebruikt via het warmtenet van de stad Espoo.
Dichter bij huis heeft APAC een warmtepomp van Climaveneta geleverd bij het Groningse datacenter van Bytesnet en DRT in Amsterdam. Deze is verbonden met het koelsysteem en gebruikt de restwarmte om kantoorruimte te verwarmen. Dankzij een overeenkomst met WarmteStad kunnen in de toekomst zelfs woningen en andere gebouwen in de omgeving verwarmd worden met de restwarmte. APAC is ook betrokken via haar opdrachtgever InterXion in het project Polderwarmte op Schiphol-Rijk waarbij warmte uit o.a. de datacenters op Schiphol-Rijk wordt gebruikt gaat worden in de omgeving van deze datacentrales.

Indien gewenst kan er een getekende versie van het ISO14001 beleid opgevraagd worden bij Sandra van der Loo.