IT-koeling / Serverruimte koeling

De beste airconditioning voor uw datacenter, computer-, server- of IT-ruimte.
NEEM CONTACT OP
BEKIJK DE VOORDELEN

Home / diensten / IT-koeling

Het beste klimaat voor uw data

Bedrijven zijn steeds afhankelijker van data. Uitval van IT-systemen kan u duur komen te staan. Door middel van de juiste koelapparatuur helpt APAC uw data beschikbaar te houden met het juiste klimaat in uw IT-ruimtes.

Ook voor airconditioning onderhoud bent u bij APAC aan het juiste adres.

  • datacenter-koeling-apac
APAC: specialisten in IT koeling

Voor uw bedrijfsprocessen is continue beschikbaarheid van uw data essentieel. Nederlandse bedrijven lopen jaarlijks tientallen miljoenen aan omzet mis door uitval van hun IT-systemen. Met het juiste klimaat in uw datacenter of computerruimte kunt u dat voorkomen. Het koelen van deze ruimtes is dus een kritisch proces. Zeker nu bedrijven steeds meer vragen van de rekenkracht van servers en andere computersystemen.

Voor optimale koeling is specialistische kennis en ervaring nodig. Bij APAC bent u daarvoor aan het juiste adres. Wij zitten al meer dan 35 jaar in het vak. We weten precies onder welke omstandigheden uw apparatuur het best presteert en hoe we die omstandigheden kunnen creëren en in stand houden.

Voordelen van IT-koeling
levensduur-it-koeling-apac
verbeterd-prestaties-it-koeling-apac
energiebesparing-it-koeling-apac

LEVENSDUUR

Een goed klimaat is zeer voordelig voor de levensduur van de apparaten in uw IT-ruimte.

VERBETERT PRESTATIES

Door het juiste klimaat te creëren hoeven uw apparaten minder hard te werken waardoor prestaties worden verbeterd.

MEER INFORMATIE ONTVANGEN

ENERGIEBESPARING

Een goed klimaat binnen uw IT-ruimte kan wel 40-50% van het energieverbruik besparen.

MEER INFORMATIE ONTVANGEN
Elke ruimte de juiste temperatuur en luchtvochtigheid!
datacenter-koeling-apac-2Close control airconditioners

Close control airconditioners zorgen continu voor precies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in uw computerruimte.

datacenter-koeling-apac-3


Close Coupled airconditioners

Koelen zo dicht mogelijk op de warmtebron. Daardoor zijn ze speciaal geschikt voor computerruimtes en datacenters met zogeheten medium & high density-racks.

Airconditioning van betrouwbare kwaliteit

In de loop der jaren is APAC uitgegroeid tot dé specialist in datacenter koeling en serverruimte koeling in de Benelux. We leveren de airconditioning die u nodig heeft en sluiten de benodigde apparatuur op de juiste manier aan.

Daarbij werken we uitsluitend met gerenommeerde merken en onderscheidende producten. In samenspraak met de fabrikanten blijven we zoeken naar nog betere oplossingen.

Meer weten over uw mogelijkheden?

Neem voor meer informatie of een vrijblijvende offerte contact op. Wij helpen u graag met uw project.

Innovatieve en efficiënte koeling

De ervaring en kennis die we bij APAC hebben opgebouwd, zetten we graag in om koelsystemen verder te verbeteren. Met creatieve oplossingen en slim rekenwerk dragen we bij aan vele innovaties.

Zo hebben we op zowel koel- als regeltechnisch gebied een aantal slimme technieken ontwikkeld om meer energie te besparen. Voor efficiënte koeling van kleine computerruimtes en grote datacenters.

serverruimte-koeling-apac-
serverruimte-koeling-apac-2

Duurzaamheid: een beter milieu,
een lagere rekening

Datacenters en computerruimtes zijn grootverbruikers van energie. Daarom is het belangrijk om die energie optimaal te benutten. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw energierekening. Wij zetten dan ook vol in op duurzaamheid.

Met onze efficiënte systemen daalt uw energieverbruik aanzienlijk. Wij bieden de beste oplossing voor uw situatie, zodat u energie en kosten bespaart. We helpen u bijvoorbeeld om de restwarmte uit de computerruimte in uw gebouw te hergebruiken.

Maatoplossing: van kleine computerruimte tot datacenter

Of u nu een groot datacenter hebt of een kleine computerruimte, koeling is een belangrijk onderdeel van uw IT-budget. Wij helpen u graag om uw kosten te beheersen met innovatieve oplossingen op maat.

De specialisten van APAC analyseren uw computerruimte en werken samen met ervaren adviseurs en installateurs. Op basis daarvan ontwerpen ze een koelconcept dat volledig aansluit op uw situatie. Zo blijft uw IT-apparatuur optimaal presteren en heeft u continu de beschikking over uw data.

Veelgestelde vragen

Hoe warm het in een serverruimte wordt zonder dat koeling wordt geïnstalleerd hangt voor een groot deel af van het totaal vermogen van de apparatuur in de ruimte. Met een paar computers zal het verbruik al vlug boven de 2000 watt uitkomen. Dit is bijvoorbeeld gelijk aan een elektrische verwarming met hetzelfde vermogen. Het is dus voorspelbaar dat de temperatuur in een serverruimte zonder koeling al snel te hoog zal oplopen. Naast de warmteafgifte van de computers zijn er meer factoren die bijdragen aan de temperatuur in de serverruimte. Denk hierbij aan de buitentemperatuur en isolatiewaarde van de ruimte. Ruimtes op het zuiden gericht met relatief veel ramen zullen zomers sneller warmteproblemen krijgen dan bijvoorbeeld kelders. Hierop zal de koeling in de serverruimte moeten zijn berekend. Er zijn voorbeelden van temperaturen boven de 60°C in een computerruimte die niet (meer) werd gekoeld.

De ideale temperatuur voor een serverruimte is 21-22 graden. Zeker wanneer een UPS in de ruimte staat opgesteld. Is dit een stuk hoger of juist lager, dan heeft dit gevolgen voor de computer zoals verhoogd slijtage en hoger energieverbruik. Ook de kans op storingen zal toenemen naarmate de temperatuur afwijkt van de ideale waarde. Het is dus belangrijk om te zorgen dat de temperatuur van de serverruimte onder controle wordt gehouden door middel van koeling. Het ideale is de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Wanneer er een scheiding in de ruimte is gemaakt tussen warme en koude luchtstromen (koude en warme gangen) kunnen er Ashrae richtlijnen worden gevolgd. De temperatuur van de ingeblazen lucht door de airconditioners wordt dan belangrijk. Ashrae geeft hierover richtlijnen af. Ook voor wat betreft luchtvochtigheid of anders gezegd de vochtinhoud van de ingeblazen lucht.

Ook de relatieve luchtvochtigheid in server- en minerruimtes is van belang. Volgens de American Society of verwarming, Koeling en Airconditioning Engineers, ligt de ideale relatieve vochtigheid tussen de 40 en 55 procent. Mocht dit hoger of lager zijn dan kan gebruik worden gemaakt van luchtbevochtigers of lucht ontvochtigers. E.e.a. afhankelijk van de specificaties van de opgestelde serverapparatuur en andere elektronische componenten.

Serverruimte koeling kan het beste gedaan worden door gebruik te maken van airconditioning. Ga bij het berekenen van de juiste airconditioner uit van het totaal vermogen van de apparatuur in de serverruimte. Het totaal aantal kilowatts die de computers verbruiken is gelijk aan het gewenste koelvermogen van de airconditioner(s). Houdt ook hierbij rekening met externe factoren. Zo kan bij minder goed geïsoleerde serverruimtes of op het zuiden gericht beter kiezen voor zo’n 10 tot 20% meer koelvermogen. Zo ben je zeker van optimale koeling van uw serverruimte, ook op warmere dagen. In ons assortiment zitten verschillende types voor specifieke toepassingen die we aanbieden. Dit is slechts een kleine greep van wat we aanbieden, een airconditioner installeren in een computerruimte is altijd een maatwerkoplossing. Vergeet niet na te denken over een back up oplossing voor uw airconditioningsinstallatie. Maak een risico-inventarisatie voor uitval van de koelinstallatie en overweeg een standby (reserve) installatie. Neem hiervoor contact op, wij helpen u graag verder.

Er zijn veel misverstanden over de term vrije koeling. Eigenlijk kun je stellen dat in de algemene zin met de term “vrije koeling” wordt bedoeld: Het koelen van computerruimte zonder gebruik te maken van een van een koelcompressor. Dat wil niet zeggen dat er geen koelcompressor beschikbaar is in het koelsysteem maar deze wordt alleen in uitzonderlijke situaties gebruikt.

Hoe koel je dan “vrij”?

Door slim gebruik te maken van de lage buiten temperatuur. Gedurende een heel jaar is een groot deel van deze tijd (8760 uur) de buitentemperatuur lager dan de temperatuur in de computerruimte.

Het gaat hier te ver om in te zoomen op diverse technieken die het mogelijk maken om met behulp van deze “lagere” buitentemperaturen de computerruimte slim en energiezuinig te koelen.

Meestal door alleen een pompen en/of een ventilator te laten draaien.

Er is dus een diversiteit aan “vrije koel” technieken op de markt beschikbaar.

Directe vrije koeling houdt eenvoudig gezegd in dat er direct (behandeld of onbehandeld) koele buitenlicht korter of langduriger de computerruimte wordt ingeblazen.

Nadelen van deze “koel” methodiek zijn: Geen controle over de luchtvochtigheid in de ruimte en vervuiling in de ruimte doordat vuil uit de buitenlucht in de ruimte achter blijft.

Een paar eenvoudige tips om energie te besparen. Koude en warme lucht in de computerruimte scheiden. Temperatuur in de ruimte hoger instellen. (koelapparatuur wordt daardoor efficiënter)

Waar het kan minder lucht verplaatsen, iedere kubieke meter lucht verplaatsen kost energie.

De regeling van de be- en ontvochtiging afstemmen op de specificatie van de computerleverancier.

De koelapparatuur dient goed onderhouden te worden en te blijven. Een specialist zorgt voor de perfecte instelling en een maximaal schone installatie.

Ervaring leert ons dat er vele verschillende oplossingen zijn, als het aankomt op het effectief koelen van serverruimtes en de bijbehorende IT-apparatuur. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden.

Denk bijvoorbeeld aan de gewenste koelcapaciteit, deze moet gelijk zijn aan het opgestelde elektrische vermogen van de servers en randapparatuur (warmtelast), de bedrijfszekerheid, is er een back-up unit gewenst die bij een eventuele storing de koeling van de ruimte overneemt ( N+1 redundantie), de gewenste ruimte-condities, de ruimtetemperatuur en luchtvochtigheid moeten zich binnen het toegestane werkingsgebied van de servers bevinden, de luchtcirculatie, is de inrichting van de serverruimte zo dat de koud lucht overal kan komen al of niet via een verhoogde vloer (voorkomen van “hot spots”)  en tenslotte de kosten efficiëntie, is het systeem zo ingericht dat er het maximale uit de koelsystemen wordt gehaald op het gebied van efficiëntie en Return on Investment.

Wat zeker ook meespeelt is de minimale energie efficiëntie van de koelinstallatie. In sommige gemeenten in Nederland worden daar eisen aan gesteld.