ENERGIE EN ENERGIEREDUCTIEBELEID

Reductiedoelstellingen gasverbruik en wagenpark

In 2023 hebben wij als doelstelling om onze CO2-uitstoot opnieuw te verlagen. Dat doen we met verschillende aanpassingen. Dankzij het aankopen van ons bedrijfspand in 2018, kunnen we daar nu investeren in duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan een efficiëntere of kleinere verwarmingsketel en/of een warmtepomp. In 2021 hebben we 660 zonnepanelen geplaatst. We zien dat we daarmee onze uitstoot fors terugbrengen.

Daarnaast blijven we de warme truiendag stimuleren. Dit jaar hebben wij dit georganiseerd in combinatie met een stevige wandeling met als afsluiting een heerlijke kom warme snert. In de maanden van mei tot en met september gaat de gaskraan in zijn geheel dicht. Nul gasverbruik in die periode van het jaar.
Zo willen we onze medewerkers bewustmaken van de relatie tussen de kantoortemperatuur en onze CO2-uitstoot.

Het beleid voor de aanschaf van bedrijfsauto’s blijft een aandachtspunt in de organisatie. We richten ons op een uitstoot van maximaal 106 gram CO2 per kilometer voor personenauto’s. Onze voorkeur gaat uit naar elektrische auto’s, hybrides of plug-inhybrides. Bij onze bestelbus houden we de EUR6-norm aan. In 2023 zal de eerste APAC engineer in een 100% elektrische VW-bus gaan rijden. De ID-Buzz Cargo.
APAC heeft de intentieverklaring ondertekend voor toetreding tot het convenant waterstof en mobiliteit Provincie Utrecht waarbij de doelstelling is om naast de elektrische voertuigen, gebruik te gaan maken van voertuigen, aangedreven met waterstof.

Zoals aangegeven, denken wij dat we de grootste CO2-reductie bij klanten kunnen behalen. Het gaat hier dan om het energieverbruik bij onze klanten. Met innovaties en technische ontwikkelingen willen we met name bij datacenters het energieverbruik verminderen. In 2016 heeft APAC hier software voor ontwikkeld. Vanaf 2017 is deze software steeds meer verkocht. We hebben bijvoorbeeld projecten op dit gebied gedaan bij Defensie Eibergen, Base IP Amsterdam, Byondis Nijmegen en Universiteit Gent.
Bijna het gehele gamma van Climaveneta is beschikbaar met low-GWP koudemiddelen. Ook is ons leveranciersnetwerk uitgebreid met het merk Enerblue (koelmachines met het koudemiddel Propaan R290).

Inmiddels heeft Climaveneta in Europa al HFO-koelinstallaties geleverd met in totaal meer dan 200MW koelvermogen. Een van de meest aansprekende projecten is Fortums stadsverwarming in het Finse Espoo. Hier zijn twee warmtepompen geleverd en geïnstalleerd. Daarmee wordt restwarmte van een datacenter van Ericsson hergebruikt via het warmtenet van de stad Espoo.
Dichter bij huis heeft APAC een warmtepomp van Climaveneta geleverd bij het Groningse datacenter van Bytesnet en DRT in Amsterdam. Deze is verbonden met het koelsysteem en gebruikt de restwarmte om kantoorruimte te verwarmen. Dankzij een overeenkomst met WarmteStad kunnen in de toekomst zelfs woningen en andere gebouwen in de omgeving verwarmd worden met de restwarmte. APAC is ook betrokken via haar opdrachtgever InterXion in het project Polderwarmte op Schiphol-Rijk waarbij warmte uit o.a. de datacenters op Schiphol-Rijk wordt gebruikt gaat worden in de omgeving van deze datacentrales.

Indien gewenst kan er een getekende versie van het ISO14001 beleid opgevraagd worden bij Sandra van der Loo.