Datacenter verbetert luchtverversing, vochthuishouding én energieverbruik

Project

Met een nieuwe, energiezuinige luchtbehandelingsinstallatie hielp APAC datacenterbeheerder Interxion om te voldoen aan alle wettelijke eisen en afspraken met huurders wat betreft luchtverversing en luchtvochtigheid.

Achtergrond

De grote datacenterbeheerder Interxion vroeg ons voor een van hun datacenters in Amsterdam om de kwaliteit van aangevoerde verse lucht voor onder meer klantruimtes te verbeteren. Met name door steeds extremere omstandigheden van de buitenlucht werd het lastiger om te voldoen aan eisen uit bijvoorbeeld de Arbowet en afspraken met huurders op het gebied van luchtverversing en luchtvochtigheid. Het uitgangspunt was om bij buitentemperaturen tussen -10 en 30 ˚C verse lucht aan te voeren van 22˚C en met een vaste vochtigheidsgraad. Dit project is bedoeld als pilot voor verschillende locaties van Interxion in binnen- en buitenland.

Onze oplossing

Wij ontwierpen een centraal opgestelde luchtbehandelingsinstallatie en ontwikkelden bovendien geschikte regeltechniek. Daarvoor sloten we aan bij de bestaande software in koelmachines, downflow-units en het centrale gebouwbeheersysteem. Het ontwerp is zo gemaakt dat bestaande luchtkanalen in het datacenter kunnen worden hergebruikt om de behandelde verse lucht te verplaatsen. We hebben de nieuwe installatie volledig buiten opgesteld en aangesloten op de bestaande dakkappen. Door de retourlucht opnieuw te laten circuleren, hergebruiken we warmte en ontstaat daardoor een installatie met een beperkt opgenomen vermogen.

Het resultaat

Met de nieuwe installatie voldoet het datacenter binnen ruime marges aan de wettelijke eisen en klantafspraken op het gebied van luchtverversing en luchtvochtigheid. Door gebruik te maken van de bestaande energiebronnen en infrastructuur in het datacenter is de oplossing duurzaam. Bovendien bespaart de installatie energie door slimme regeltechniek en hergebruik van warmte. Tot slot is het mogelijk om de luchtbehandelingsinstallatie in te zetten om blusgas weg te zuigen na een eventuele blussing in een klantruimte. Onze oplossing overtreft daarmee in meerdere opzichten de verwachting van de klant

Locatie:
Amsterdam

Opdrachtgever:
Interxion

Ondersteund door:
DWA Adviseurs

Uitgangspunt:
verbetering van de luchtkwaliteit in een datacenter

Gebruikte apparatuur:
warmtepomp
luchtbehandelingskast met bevochtiging
ontvochtiging
naverwarming
regelkast