Koeling installeren bij de metro op Amsterdam Centraal

Project

Een uitdagend project op een bijzondere locatie: bij de metro-ingang op Station Amsterdam Centraal leverde APAC een nieuwe koeloplossing voor verschillende serverruimtes en schakelruimtes.

Achtergrond

Het is inmiddels al best een poos geleden dat we deze speciale aanvraag binnenkregen. Of we een koeloplossing konden ontwerpen voor verschillende serverruimtes en schakelruimtes in de catacomben van de metro-ingang op Station Amsterdam Centraal. Dat begon natuurlijk met het in kaart brengen van de situatie op locatie: twee verdiepingen naar beneden en daar sta je dan in een open ruimte, op een rooster boven de tramrails en met zicht op het perron. Het was meteen duidelijk: hier stonden we niet alleen voor uitdagingen qua koeling, maar ook qua transport en logistiek.

Onze oplossing

We kozen voor een binnen opgestelde luchtgekoelde waterkoelmachine. Via een betonnen gang voert deze machine warme lucht af naar de buitenlucht. Tussen de koelmachine en de binnen opgestelde koelapparatuur hebben we in de ondergrondse ruimtes een hydraulisch systeem geïnstalleerd. Voor die installatie waren wel wat bijzondere acties nodig. Zo reden we de koelmachine op een metro-onderstel onder de constructie van stalen balken waar hij op moest komen en hesen hem daar vervolgens op. Ook de koelapparatuur voor de verschillende ruimtes transporteerden we eerst met verschillende transportmiddelen naar het perron om ze dan via een luik in het plafond naar de ruimtes daarboven te hijsen.

Het resultaat

Dit project heeft de nodige tijd gekost, maar het resultaat mag er zijn. Eind 2021 konden we de tijdelijk geplaatste mobiele koelunits uitschakelen en sindsdien zorgt de nieuwe koelinstallatie dat de apparatuur in de server- en schakelruimtes onder optimale omstandigheden blijft werken. De klant is tevreden en alle betrokken collega’s bewaren mooie herinneringen aan dit bijzondere project. Een klus om nooit te vergeten.

Locatie:
metro-ingang op Station Amsterdam Centraal

Opdrachtgever:
openbaar vervoerder GVB

Uitgangspunt:
koeloplossing op maat voor meerdere server- en schakelruimtes

Gebruikte apparatuur:

  • Luchtgekoelde waterkoelmachine ERCC 0621A
  • Onderuitblazende watergekoelde computerruimte airconditioner w-AV3 U 026
  • Bovenuitblazende watergekoelde computerruimte airconditioner w-AV3 O 026
  • Cassette ventilator convector voor plafond inbouw type a-CWX 2T 1202