Koeling vervangen bij pompaandrijving olieleiding

Project

We vervingen de koeling voor de aandrijving van pompen bij een belangrijke oliepijpleiding. Onze oplossing met vrije koeling zorgt voor een flinke energiebesparing.

Achtergrond

Deze pijpleiding is een veilige, milieubewuste en duurzame manier om ruwe aardolie over grote afstand te vervoeren. Om de aanvoer constant te houden, zorgen 2 frequentieregelaars (ook drives genoemd) dat de gebruikte pompen hun toerental aanpassen aan de gevraagde hoeveelheid olie. Deze frequentieregelaars produceren veel warmte en moeten dan ook gekoeld worden. Omdat de bestaande koelinstallatie niet meer voldeed, vroeg ABB ons om met een nieuwe koeloplossing te komen. De belangrijkste voorwaarde: zo min mogelijk uitval van de koeling.

Onze oplossing

We hebben gekozen voor een opstelling met 2 luchtgekoelde waterkoelmachines, elk met een capaciteit van 120 kW. Deze zijn allebei aangesloten op een hydromodule met een buffervat om water op de benodigde temperatuur op te slaan. De machines staan buiten opgesteld en zijn dan ook voorzien van vrije koeling: ze kunnen gebruikmaken van koude buitenlucht. Bij een buitentemperatuur tot 15 graden Celsius zorgt dit voor nog eens 78 kW aan koelcapaciteit.

Het resultaat

De 2 frequentieregelaars vragen elk een koelvermogen van 60 kW. Ook als 1 van de koelmachines uitvalt, kan de ander dus beide frequentieregelaars koelen: er is voldoende back-up aanwezig, ook dankzij het buffervat. Bovendien communiceren beide machines met elkaar zodat ze zo lang mogelijk buitenlucht kunnen blijven gebruiken om het buffervat op temperatuur te houden. Door de hoge watertemperatuur en vrije koelingsmogelijkheid op de koelmachine is het mogelijk om bij buitentemperaturen tot 15 graden Celsius 1 frequentieregelaar volledig met buitenlucht te koelen. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en verlengt de levensduur van de machine.

Opdrachtgever:
ABB te Rotterdam

Uitgangspunt:
Koeloplossing voor pompaandrijving met minimale uitval

Gebruikte apparatuur:

  • 2x Climaveneta luchtgekoelde waterkoelmachine met vrije koeling type NECS-FC/B 0352, 120kW
  • 1x Fiorini HPT750 hydromodule, uitgevoerd met 750 liter buffervat en 2 inverter-geregelde pompen – run en stand-by