Koeloplossing voor Amsterdams datacenter

Project

Voor een Amsterdams datacenter verving APAC de bestaande koeloplossing – van advies en ontwerp tot realisatie. Dankzij vrije koeling is de nieuwe oplossing een stuk zuiniger en dus voordeliger.

Achtergrond

Het datacenter vroeg ons in 2016 om een betere en moderne koeloplossing voor hun 3 datazalen en de UPS-ruimte. De oorspronkelijke oplossing uit 2006 was al behoorlijk zuinig, dankzij goed gescheiden warme en koude luchtstromen. Het ging om een groot aantal split airconditioning systemen die via voorzetwanden de koude lucht onder verhoogde computervloeren inbliezen. Via ventilatiepanelen kwam deze koude lucht vervolgens in de verschillende koude straten terecht. Het nadeel van deze installatie: er zat geen mogelijkheid in voor vrije koeling. Een gemiste kans om energie te besparen bij het afvoeren van warmte.

Onze oplossing

Vanaf 2016 zijn wij met de klant om tafel gegaan voor advies over de beste vervolgstappen. In ons ontwerp hebben we gekozen voor een volwaardige CW-installatie (Chilled Water, oftewel koudwater) met 3 koelmachines met een capaciteit van 200 kW per stuk. Dit is een N+1-oplossing: ook als 1 van de koelmachines uitvalt, bieden de andere 2 nog voldoende koelcapaciteit om de volledige warmtelast uit de datazalen weg te koelen. Bovendien gaat het om FC-machines (Free Cooling, oftewel vrije koeling) die zoveel mogelijk gebruik maken van koele buitenlucht.

De vrije koeling in combinatie met een vloerdrukregeling zorgt per ruimte voor een goede balans: de optimale situatie voor energiezuinige koeling. Daarvoor kijken we naar een goede scheiding van koude en warme luchtstromen (groot temperatuurverschil, ΔT), het terugbrengen van het luchtdebiet naar een minimale hoeveelheid, een zo groot mogelijke CW-klepopening van de binnenunit en of de ΔT van het koelmedium klopt met de koelmachine selectiegegevens.

Het resultaat

In 2018 zijn we begonnen om de nieuwe koeloplossing stap voor stap te realiseren. Ondertussen bleven delen van de bestaande splitsystemen gewoon functioneren. In 2021 is het project afgerond. Zowel de klant als wij zijn zeer tevreden met het resultaat. Met de nieuwe efficiënte koeloplossing wordt energie bespaard en met deze besparing zal een aanzienlijk deel van de investering in de komende tijd worden terugverdiend.

Locatie:
Amsterdams datacenter

Uitgangspunt:
koeloplossing vervangen

Gebruikte apparatuur:

Uniflair:   3 FC-koelmachines van 200 kW

Uniflair: 14 CW CCU’s uitgevoerd met EC ventilatoren en vloerdrukregeling

Georg Fischer: leidingsysteem Coolfit 2.0 en 4.0

Spirotech: Ontgassinginstallatie