Optimale serverkoeling voor testfaciliteit verkeerscentrale

Project

Voor een testfaciliteit van de Verkeerscentrale Amsterdam (VCA) verzorgde APAC de koeling van twee serverruimtes. Samenwerking met ons zusterbedrijf Compac bood de ideale oplossing.

Achtergrond

De VCA werkt aan een zogeheten Proof of Concept (PoC) verkeerscentrale om nieuwe computersystemen en technische installaties voor het bedienen van wegtunnels te testen voordat ze uiteindelijk in een nieuwe verkeerscentrale ingezet worden. Daarnaast is er in de tijdelijke huisvesting ruimte om medewerkers op te leiden en te trainen. Voor de testsystemen beschikt het gebouw over twee serverruimtes met elk 50 m2 vloeroppervlak en maar liefst 16 19”-racks vol apparatuur. APAC kreeg de opdracht om deze serverruimtes te voorzien van efficiënte koeling.

Onze oplossing

De ideale koeloplossing kwam tot stand door een mooie samenwerking tussen twee van onze APAC-divisies – Airconditioning en Raised Floors – en zusterbedrijf Compac. APAC Raised Floors voorzag beide serverruimtes volledig van een verhoogde vloer, waardoor daaronder ruimte ontstaat voor het verspreiden van koele lucht en de aanleg van koelleidingen en kabels. APAC Airconditioning installeerde vervolgens in elke serverruimte 2 close control units die warme lucht koelen met koud water en dan aan de onderkant weer wegblazen. Dat koude water komt van een warmtepomp, die onze collega’s van Compac buiten naast het gebouw plaatsten.

Het resultaat

De PoC-centrale van de VCA heeft nu twee efficiënt ingerichte serverruimtes met krachtige, maar energiezuinige koeling voor alle benodigde testapparatuur. De 4-pijps warmtepomp heeft volledig gescheiden circuits die los van elkaar gekoeld of juist verwarmd water leveren. De machine werkt onafhankelijk van de buitentemperatuur op drie verschillende manieren: als luchtgekoelde koelmachine, als water/water-koelmachine of als luchtwarmtepomp. Een microprocessor zorgt ervoor dat de warmtepomp op basis van de vraag van de installatie de juiste werking kiest.  Zo haalt de installatie niet alleen de warmte van de testapparatuur uit de serverruimtes kwijtraken, maar brengt ook behaaglijke warmte in de overige ruimtes als dat nodig is. Dit systeem werkt dus extra zuinig door de warmte uit de serverruimtes terug te winnen.

Locatie:
testfaciliteit Verkeerscentrale Amsterdam

Opdrachtgever:
TGO Technische Installaties

Uitgangspunt:
 koeling nieuwe serverruimte

Gebruikte apparatuur:

Verhoogde vloer
100 m2 verhoogde vloer 300 mm, 15 kN/m2.
4 frames voor close control units
1 frame voor UPS ingebouwd

Koeling
4 close control units w-AV S U 021, 14 kW

Warmtepomp
4-pijps warmtepomp i-NX-Q/0302P, koeling 90 kW, verwarming 120,8 kW