Stille en energiezuinige koeling voor renovatie ADP-kantoor

Project

Bij een kantoor van ADP in Capelle aan den IJssel heeft APAC de bestaande koudecentrale voor het koelen van het gebouw vervangen door twee stillere koelmachines die bovendien minder energie verbruiken. Daarnaast hebben we de koeling van de verschillende IT-ruimtes aangepakt en vervangen door een duurzame, energiezuinige koelinstallatie.

Achtergrond

Het project draait om de koeling van een bestaand kantoorgebouw van ADP, met een totaal vloeroppervlak van circa 6.000 m2. Het pand is ongeveer 30 jaar oud. Het ligt op de hoek van een bedrijventerrein, ingesloten tussen de Capelseweg en de Lylantsebaan. Het kantoorgebouw wordt volledig gerenoveerd. Daarbij wordt de nieuwe indeling en de installaties aangepast op de huidige functies, wensen en eisen.

Het resultaat

Gebouwkoeling
De bestaande koudecentrale voor het koelen van het gebouw hebben we vervangen door 2 Super Low Noise Class A Efficiency luchtgekoelde koelmachines van elk zo’n 225kW. Daardoor hebben de kantoorgebruikers geen last van geluiden van de koeling én bespaart ADP op het energieverbruik.

MER-ruimte
Voor de Main Equipment Room (MER) met de centrale IT-apparatuur, zoals servers, kozen we een energiebesparende computerruimte airconditioner. Deze biedt naast een watergekoelde condensor ook zogeheten vrije koeling. Daarvoor sluiten we de unit aan op een luchtgekoelde droge koeler die buiten op het dak naast de koelmachines staat. De vrije koeling van de droge koeler maakt gebruik van de buitenlucht als die een lagere temperatuur heeft dan de MER-ruimte. Door optimalisatie van de componenten en toepassing van intelligente regelingen zorgen we dat het koelsysteem zoveel mogelijk gebruik maakt van de vrije koeling – en dus zo min mogelijk van de compressiekoeling. Op die manier bespaart de installatie nog meer energie.

SER-ruimte
Naast de MER heeft elke verdieping een Satellite Equipment Room (SER) met aanvullende IT-apparatuur, zoals patchkasten. Deze SER-ruimten krijgen een stand-alone koelinstallatie op basis van VRF-techniek: Variable Refrigerant Flow. Ook deze techniek maakt gebruik van buitenlucht, waarbij we één buitenunit combineren met drie binnendelen, hoog aan de wand in de SER-ruimten. Dit levert opnieuw een energiebesparing op.

Locatie:
ADP Nederland B.V.

Opdrachtgever:
A. de Jong Installatietechniek

Uitgangspunt:
Upgrade van de bestaand koelsystemen voor de gebouwkoeling en MER/SER-ruimten naar een duurzaam en energiezuinig koelsysteem.

Gebruikte apparatuur:
2 stuks Climaveneta luchtgekoelde waterkoelmachine NX-Z /SL /CA /0714T
1 stuks Climaveneta close control downflow unit met geïntegreerde vrije koeling; t-AV FC DW 026
1 stuks Thermokey droge koeler; WH1250.B
1 stuks Mitsubishi Electric City Multi Mini VRF voorzien van 3 stuks wandmodel airconditioners