Strukton-servers zuinig koelen met buitenlucht

Project

Bij het hoofdkantoor van Strukton hielp APAC bij het vervangen van de koeling van de serverruimte. Dankzij koeling met buitenlucht is de nieuwe installatie bijzonder energiezuinig.

Achtergrond

De koelinstallatie van de serverruimte in het Utrechtse hoofdkantoor van bouw-, spoor-, beheer- en onderhoudsbedrijf Strukton was na 12 jaar aan het eind van zijn technische levensduur. Uitval van het systeem vormde een reëel probleem voor het bedrijfsnetwerk. Bovendien waren sommige onderdelen moeilijk bereikbaar voor onderhoud, omdat ze op het dak stonden. Techniekteam onderhoud & inspecties Koude, Warmte en Elektrotechnische installaties van Strukton Worksphere regio Noord-West/Midden had al eerder goede ervaringen opgedaan met APAC en vroeg ons om een vervangende koeloplossing. Belangrijk daarbij was dat de nieuwe installatie duurzaam en energiezuinig moest zijn.

Onze oplossing

Onze oplossing maakt het mogelijk om de warmte uit de serverruimte een groot deel van de tijd (circa 6000 uur per jaar) af te voeren met buitenlucht en een droge koeler – indirecte vrije koeling. Bij hogere omgevingstemperaturen neemt de capaciteit van de droge koeler af. Om dan toch voldoende te kunnen koelen, zullen de compressoren in de buiten opgestelde koelmachines automatisch opschakelen. Zowel buiten als binnen is een extra unit opgenomen in het ontwerp. Zo is er altijd een +1 back-up beschikbaar als een van de units een storing heeft. Techniekteam onderhoud & inspecties Koude, Warmte en Elektrotechnische installaties van Strukton Worksphere regio Noord-West/Midden heeft de koelinstallatie zelf vervangen. APAC heeft het ontwerp gemaakt, de benodigde machines geleverd en ondersteuning geboden bij het installeren. Na de inbedrijfstelling heeft APAC de installatie overgedragen aan Strukton.

Het resultaat

APAC heeft de nieuwe installatie in bedrijf gesteld en succesvol getest bij buitentemperaturen van rond de 40 ℃. Bij buitentemperaturen onder de 13 ℃ – gemiddeld 69% van de tijd – volstaat de koeling met buitenlucht voor een optimaal klimaat voor de servers. In dat geval gebruikt het systeem slechts 15 % van de energie ten opzichte van koelinstallaties zonder gebruik van vrije koeling. Daarmee bespaart Strukton ongeveer 57.000 KW per jaar ten opzichte van de oude installatie. Bovendien zijn de onderdelen goed bereikbaar voor controles en onderhoud. Opdrachtgever Vincent Verburg: ‘Ik ben heel positief over het resultaat en neem mijn klanten graag mee naar deze installaties om te laten zien wat er mogelijk is.’

Locatie:
Hoofdkantoor Strukton Worksphere, Utrecht

Opdrachtgever:
Strukton Worksphere

Toepassing:
Koeloplossing serverruimte

Uitgangspunt:
Vervangen oude koelinstallatie

De samenwerking is constructief, vernieuwend en verduurzamend.

Vincent Verburg, teamleider Strukton Worksphere

Gebruikte apparatuur

Buiten:2x Koelmachines á 30 KW en 1x Droge koeler 30 KW/13˚C
Binnen: 3x Koudwater CCU’s á 15 KW
Binnen: 1x Ultrasoon bevochtiger B&B