Extra koelvermogen voor monumentale Van Nellefabriek

Project

Samen met installateur SPIE Nederland verving APAC de koeling voor de kantoorruimtes in het monumentale pand van de voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam.  De nieuwe machines leveren aanzienlijk meer koelvermogen binnen de bestaande behuizing.

Achtergrond

In 2004 leverde APAC twee luchtgekoelde waterkoelmachines om te zorgen voor een aangename omgevingstemperatuur in de kantoorruimtes binnen de voormalige Van Nellefabriek. Na bijna vijftien jaar trouwe dienst kwamen deze aan het eind van hun technische levensduur. De fabriekseigenaar vroeg vaste installateur SPIE om de machines te vervangen en de koelcapaciteit daarbij uit te breiden met 40%. In de loop der jaren is de warmteafgifte in de kantoren namelijk flink gestegen. Daar kwam de uitdaging bij om het extra koelvermogen binnen dezelfde behuizing te leveren. Vanwege de monumentale status van het pand is verbouwing namelijk gebonden aan strikte regels van onder meer UNESCO Werelderfgoed.

Onze oplossing

Samen met SPIE onderzocht APAC de mogelijkheden. We berekenden dat het mogelijk was om binnen de bestaande behuizing twee koelunits neer te zetten met een vermogen van 664 kW per stuk. Vergeleken met de twee oude machines, die elk 480 kW leverden, zorgt dit voor de gevraagde toename van 40%. Projectleider Rick Beekman van SPIE: ‘Bij het plaatsen van de nieuwe koelmachines konden we het bestaande constructiewerk met wat kleine aanpassingen blijven gebruiken. We hoefden alleen het leidingwerk te vernieuwen om ze aan te sluiten op de installatie erachter. En de isolatie aan te passen op de nieuwe leidingen.’

Het resultaat

Begin december 2018 heeft APAC de nieuwe machines in bedrijf gesteld. Onze specialisten zorgen nu voor de laatste finetuning om ze optimaal in te zetten. Dankzij het extra vermogen houdt de Van Nellefabriek het gewenste comfort. Ook de geluidsproductie valt binnen de gestelde normen voor het monumentale pand.

Inmiddels is APAC bovendien gevraagd naar mogelijkheden voor warmtekoppeling tussen de kantoren en het datacenter van SmartDC in hetzelfde pand. Door de in het datacenter geproduceerde warmte te gebruiken voor kantoorverwarming, is een behoorlijke gasbesparing mogelijk. Dit zijn we nu aan het onderzoeken.

Locatie:
Van Nellefabriek, Rotterdam

Opdrachtgever:
SPIE Nederland

Toepassing:
Kantoorruimte

Uitgangspunt:
Vervangen oude koelinstallatie

Het ziet er goed uit!

Rick Beekman, projectleider SPIE Nederland

Gebruikte apparatuur
Twee luchtgekoelde waterkoelmachines FX-Z-K 2722 met een vermogen van 664 KW per stuk.