APAC herstelt stormschade aan koelinstallaties

In februari raasden maar liefst drie stormen over Nederland. Dat leverde onder meer schade op aan koelinstallaties bij datacenters. Gelukkig stonden onze APAC-engineers bij nacht en ontij klaar om dit op te lossen.

Op 18 februari 2022 maakt Nederland zich op voor de zwaarste storm sinds 32 jaar. Met windsnelheden tot wel 145 kilometer per uur. Dat heeft een verwoestende uitwerking. Er vallen doden. Honderden, zo niet duizenden oude bomen sneuvelen. Opvallend is dat ook veel zonnepanelen het begeven. Die hebben zo’n storm nog niet eerder meegemaakt. Pas de laatste decennia worden ze in groten getale geplaatst in het kader van verduurzaming met hernieuwbare energiebronnen. Voor veel gebouwen en installaties is dit dan ook de grote vuurdoop.

Koelinstallaties van datacenters
Ook koelinstallaties van datacenters krijgen het zwaar te verduren. De meeste datacenters zijn pas in de afgelopen 20 jaar gebouwd. In ontwerp en uitvoering van de koelinstallaties is dan ook niet altijd rekening gehouden met zulk uitzonderlijk weer. De storm raast door tot diep in de nacht en richt zeker ook bij datacenters heel wat schade aan.

24 uur per dag beschikbaar voor calamiteiten
In zo’n geval is het goed om te weten dat we bij APAC, waar we veel van deze installaties in beheer hebben, 24 uur per dag beschikbaar zijn om eventuele calamiteiten direct en veilig op te pakken. Ook toen bijvoorbeeld uit een dakinspectie bleek dat bij een datacenter de koeling volledig was uitgevallen. In de nacht van 18 op 19 februari hebben vijf van onze engineers dan ook de nodige lastige situaties op de weg getrotseerd en zijn ze uren in touw geweest om omgewaaide installaties en afgebroken leidingen weer te herstellen en de installaties weer (deels) in bedrijf te nemen. Dankzij een flexibele 24/7-samenwerking met andere partijen kregen we ook de uitgevallen koeling in 6 uur weer volledig in bedrijf, zodat het datacenter de dienstverlening niet hoefde te stoppen. Met een kraan haalden we op zaterdagmorgen de beschadigde onderdelen van het dak voor reparatie in onze eigen werkplaats. In het bijzijn van de klant testten we de herstelde apparatuur. Zo weet deze zeker dat alles weer naar behoren werkt.

APAC staat voor u klaar
Uw koelinstallatie is bij ons dus in goede handen. Als het nodig is, zijn wij er. Met ideeën, met oplossingen en met mankracht. Wat er ook gebeurt met uw installatie, bij APAC staan we voor u klaar.