Covid-19 toont belang digitale infrastructuur en koeling

Tijdens de coronacrisis bleek extra duidelijk hoe belangrijk onze digitale infrastructuur tegenwoordig is. En die infrastructuur kan niet zonder koeltechniek.

Stel je voor dat de coronapandemie 20 jaar eerder zou hebben plaatsgevonden. Dan zou de toch al enorme schade voor onze economie nog veel groter zijn geweest. Ga maar na: 20 jaar geleden was thuiswerken nauwelijks mogelijk, virtueel vergaderen was nog totaal onbekend en financiële steun voor gedupeerde bedrijven zou nooit zo snel georganiseerd kunnen zijn.

Dat dit nu allemaal wel kan, is vooral te danken aan de digitale vooruitgang. Wij hebben het geluk dat onze digitale infrastructuur ons helpt om deze moeilijke Covid-19-tijd het hoofd te bieden.

Koeltechniek is onmisbaar
Die digitale infrastructuur kan niet zonder koeling. Aan begin van deze crisisperiode is dan ook al snel vastgesteld dat onze beroepsgroep – de koeltechnische dienstverlening – onmisbaar is. Datacenters, maar ook de voedselindustrie, zijn afhankelijk van koeltechniek. Dat heeft de overheid erkend door ons het predicaat ‘onmisbare beroepsgroep’ toe te kennen.

Datacenters zwaarder belast
Juist in de afgelopen maanden hebben we er bij APAC alles aan gedaan om uw digitale infrastructuur in de lucht te houden. Ook met toepassing van alle richtlijnen van het RIVM zijn we 24/7 beschikbaar geweest om koeltechnische installaties van computerruimten beschikbaar te houden. Daarbij merkten we dat datacenters de afgelopen maanden aanzienlijk zwaarder belast werden door de nieuwe manier van werken.

Duurzamer werken
Die nieuwe manier van werken heeft ook positieve effecten. Het is niet altijd makkelijker, maar zeker effectiever en beter voor het milieu. Zo blijkt uit het rapport ‘Go digital, act sustainable’ van brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) dat Nederland de afgelopen maanden 10% minder energie verbruikte en 5 Mton minder CO2 uitstootte dan normaal, terwijl het energieverbruik van datacenters slechts 1-4% steeg. Ook bij APAC hebben we de nieuwe manier van werken ingevoerd. Tegelijk blijven we zoeken naar mogelijkheden om onze collega’s op de werkvloer te ontmoeten. Dat is leuk, nodig en verbindend.