De koudemiddelen van de toekomst voor IT-ruimten

De koelbranche voor IT-ruimten staat voor de grote opgave om milieuvriendelijker koudemiddelen te gaan gebruiken. Leveranciers worstelen met de vraag welke middelen het meest geschikt zijn om mee te ontwikkelen. Wij adviseren onze hoofdleverancier Climaveneta hiervoor vanuit de praktijk. Zo werken we samen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Een belangrijke richtlijn voor de leveranciers is de regelgeving van de landen waarvoor ze produceren. Het probleem is alleen dat die niet overal hetzelfde zijn. Er is gelukkig wel één Europese basis: de F-gasverordening. Maar alle lidstaten hebben daarnaast hun eigen, strengere, regels. Een koudemiddel dat in het ene land bruikbaar is, kan dus in het andere land verboden zijn. Daarom heeft Climaveneta – onderdeel van Mitsubishi Electric – lokale distributeurs uit heel Europa gevraagd om mee te denken. We leggen graag uit hoe wij hierop gereageerd hebben.

Lange termijn: natuurlijke koudemiddelen

Op de lange termijn moeten we toe naar natuurlijke koudemiddelen. Bij APAC zijn we ervan overtuigd dat CO2 wat dat betreft de toekomst heeft. Alleen zijn er op dit moment nog geen leveranciers die CO2-machines tegen een concurrerende prijs in serieproductie hebben. Wel zijn er al testopstellingen in Europa. We verwachten dan ook dat ‘early adopters’ binnenkort de markt zullen betreden.

Voorbereiden met geschikte installaties

Ondertussen adviseren wij adviseurs, installateurs en eindgebruikers al jaren om waar mogelijk koelsystemen te bouwen die zo goed mogelijk voorbereid zijn op natuurlijke koudemiddelen. Dat wil zeggen gekoeld-water-installaties waarbij het koudemiddel alleen buiten het gebouw aanwezig is. Zo’n installatie kun je later makkelijk eenvoudig ombouwen voor natuurlijke koudemiddelen. Het deel van de installatie dat binnen staat, hoef je daarvoor niet aan te passen.

Milieuvriendelijke chemische middelen

Voor nu kunnen we dan met zogeheten A2L-middelen vast een stap zetten om minder broeikasgassen uit te stoten. Deze relatief milieuvriendelijke middelen hebben als nadeel dat ze ontvlambaar zijn, maar bij de door ons geadviseerde installaties is dat geen probleem. Voor computerruimtes waar alleen koeling met directe expansie mogelijk is, raden wij onze leverancier aan om onderzoek te doen naar het koudemiddel R454B – een mix van R32 en HFO1234yf. Dat heeft relatief weinig impact op de opwarming van de aarde (een lage GWP) en levert met een zogeheten temperature glide van 1,5 graad goede koelprestaties. Het enige nadeel: nieuwe Europese PFAS-wetgeving zou wel eens roet in het eten kunnen gooien voor de HFO1234yf-component.

Zo blijven we samen zoeken naar de beste manier om onze sector te verduurzamen.