Koel energiezuinig met minder koud water

Door het koelwater minder diep te koelen, verbruiken koelmachines minder energie. Zoek de grens op met uw bestaande koelinstallatie of stap over op de nieuwste superzuinige generatie.

De datacenterbranche blijft zoeken naar mogelijkheden om energiezuiniger te werken. Dat kan bijvoorbeeld door niet meer te koelen dan nodig is. Volgens de internationale standaard ASHRAE TC9.9 mag de inblaastemperatuur in de koude straat stijgen tot 27 °C. In de warme straat kom je dan al snel op een temperatuur van 35 °C of hoger. Dat betekent ook dat de temperatuur van het koelwater omhoog kan. Terwijl die temperatuur vroeger zo tussen de 12 en 6 °C lag, komen er nu koelmachines met water tussen de 30 en 20 °C. Het grote voordeel is dat dergelijke temperaturen in het Nederlandse klimaat voor een groot deel van het jaar haalbaar zijn door geheel of gedeeltelijk vrij te koelen: met buitenlucht. Bovendien hebben koelmachines die minder koud water hoeven te leveren een grotere koelcapaciteit. Zo kun je met een nieuwe koelmachine meer koelen zonder dat je daarvoor extra ruimte nodig hebt.

Bestaande koelinstallaties: grens opzoeken
Zulke hoge watertemperaturen stellen wel andere technische eisen aan het ontwerp van koelmachines. Bestaande installaties kunnen daar niet zomaar mee overweg. Wel kun je daarbij de grens opzoeken door bijvoorbeeld de temperatuur van het retourwater tot 25 °C te laten stijgen. Ga je van een standaard watertraject met temperaturen tussen 18 en 12 °C naar een traject met 25 – 19 °C, dan wordt de installatie al een stuk zuiniger. De zogeheten European Seasonal Energy Efficiency Ratio (ESEER) verdubbelt dan bijna: van circa 7,7 naar circa 13,5.

Nieuwste generatie koeling: superzuinig
De nieuwste generatie IT Cooling Systems van onze hoofdleverancier Climaveneta kunnen inmiddels met watertemperaturen tot maar liefst 34 °C een temperatuurverschil van 11 graden realiseren. De efficiëntie van deze machines ligt daarmee nog weer veel hoger: ze hebben een ESEER van 24,3. Hierbij gaan we uit van koelmachines met een geïntegreerde vrije koeling. Extra regeltechniek is daarbij niet nodig. In combinatie met een droge koeler zijn nog zuiniger installaties mogelijk, maar dat vereist wel meer regeltechniek en een grotere opstelruimte.

Meer informatie
Wilt u meer informatie of bent u bijvoorbeeld benieuwd hoeveel zuiniger we uw koelinstallatie kunnen maken? Bel ons op 030-241 68 50. Onze adviseurs helpen u graag.