Koudemiddelen: verdampend goud

Door Europese regelgeving worden synthetische koudemiddelen voor koelinstallaties steeds duurder. Laat uw installatie regelmatig goed inspecteren en voorkom hoge kosten in het geval van lekkage.

In koelinstallaties gebruikte niet-natuurlijke koudemiddelen met fluorkoolwaterstoffen (HFK) dragen helaas vaak flink bij aan de opwarming van de aarde. De GWP-waarde (Global Warming Potential) geeft voor elk middel aan hoe sterk dit effect is. Om het gebruik van deze middelen te beperken, heeft de Europese Commissie in 2015 een quotumregeling ingesteld op basis van de GWP-waarde. Branchevereniging NVKL legt in het infoblad Beschikbaarheid HFK-koudemiddelen uit hoe dit werkt.

Reparatie koudemiddellek extreem duur
Door deze Europese regelgeving ontstaat inmiddels een onnatuurlijke schaarste van HFK-koudemiddelen. Daardoor worden ze steeds duurder. Inmiddels kunnen we daarom wel stellen dat uw koelinstallatie ‘vloeibaar goud’ bevat. Dat betekent ook dat u voor extreem hoge – en noodzakelijke – reparatiekosten kunt komen te staan op het moment dat uw installatie koudemiddel gaat lekken. Een goede reden om er alles aan te doen om zo’n lek te voorkomen. Nog los van het negatieve effect op het milieu dat ontstaat als uw ‘vloeibare goud’ op deze manier verdampt.

Laat uw installatie controleren
Voorkom dus een koudemiddellek en laat uw koelinstallaties regelmatig op een goede manier controleren. Zo’n inspectie kost namelijk slechts een fractie van de reparatiekosten die u kwijt bent als uw installatie wel gaat lekken. Wilt u hoge kosten en uitval van uw koelinstallatie voorkomen? Vraag ons om advies. Wij helpen u graag. Samen zorgen we ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan.