Reductie milieubelasting met alternatieve koudemiddelen en vrije koeling

Met onze nieuwe koudemiddelen werkt u aan een beter milieu. Zeker in combinatie met een energiezuinige vrije koeling die gebruikmaakt van de buitenlucht.

In onze vorige nieuwsbrief legden we uit dat koudemiddelen door Europese regelgeving steeds duurder worden. Daarbij gaat het om middelen met een grote impact op de opwarming van de aarde, oftewel een hoge Global Warming Potential (GWP). Om aan de snel veranderende regels te kunnen voldoen, hebben wij twee alternatieve koelmiddelen in ons pakket: R513A en HFO-1234ze.

Kies een koudemiddel met minder milieubelasting
Het koudemiddel R513A heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als het voorheen toegepaste R134A maar is aanzienlijk minder milieubelastend – de GWP-waarde van R134A is 1430; die van R513A 631.
HFO-1234ze is met een GPW-waarde van 1 nog veel minder belastend. Dit middel is bijvoorbeeld geschikt voor projecten waarbij de machines moeten voldoen aan specifieke duurzaamheidseisen, zoals een aantal BREEAM-credits.

Gebruik minder koudemiddel
Maar het type koudemiddel is niet de enige bepalende factor voor milieubelasting. Zo zien wij een trend van decentrale DX-installaties naar centrale oplossingen met bijvoorbeeld een waterkoelmachine of warmtepomp. Dat maakt het mogelijk om de hoeveelheid koelmiddel terug te brengen. Zo’n centrale installatie heeft bovendien als voordeel dat hij efficiënter gebruik kan maken van vrije koeling – met buitenlucht. Dat betekent dat het energiegebruik omlaag gaat. Daarmee boeken datacenters veel winst, aangezien koelinstallaties daar een groot deel van de energiebehoefte bepalen.

Bespaar energie met vrije koeling
De energiewinst bij vrije koeling zit hem erin dat het systeem gebruikmaakt van de lagere temperatuur van de buitenlucht. Naarmate de temperatuur in de gekoelde ruimte hoger mag liggen, is het beter mogelijk om met vrije koeling te werken. In dat geval is de energiebesparing dus groter. In veel gevallen is vrije koeling een groot deel van het jaar voldoende en is aanvulling met mechanische koeling alleen op warme zomerdagen nodig. Dan zullen de compressoren in de buiten opgestelde koelmachines automatisch inschakelen.

Combineer vrij koelen met alternatieve koudemiddelen
We kunnen de energiezuinige vrije koeling toepassen met allebei de soorten koelmiddel met een lage GWP-waarde. Met R513A kunnen we dit zelfs integreren in onze koelmachines. Om vrije koeling te combineren met HFO1234ez, is een separate droge koeler nodig. Bijkomend voordeel is dan dat een grotere koeler mogelijk is, waardoor vrije koeling nóg vaker ingezet kan worden.