Supercomputer zuinig en betrouwbaar gekoeld
Een energiezuinig en uiterst betrouwbaar koelsysteem zorgt ervoor dat de moderne Italiaanse supercomputer Davinci-1 constant kan blijven werken aan de ontwikkeling van baanbrekende technologieën.
Mitsubishi Electric, het moederbedrijf van onze leverancier Climaveneta, mocht een koelsysteem ontwikkelen voor de nieuwe moderne supercomputer Davinci-1. Een belangrijke uitdaging, want het Italiaanse bedrijf Leonardo S.p.A zet de Davinci-1 in op het gebied van ruimtevaart en defensie. Dat betekent dat de supercomputer 24/7 optimaal moet blijven werken. Bedenk daarbij dat de Davinci-1 feitelijk een enorm krachtig datacenter is en bestaat uit meer dan 100 supercomputereenheden. Met een onvoorstelbare rekenkracht van meer dan 5 petaflops en een opslagcapaciteit van maar liefst 20 petabyte – 20 miljoen gigabyte – staat het systeem in de wereldwijde top 100 van supercomputers.
Constant koelen met buitenlucht
Om te garanderen dat de Davinci-1 continu topprestaties kan blijven leveren, is een uiterst efficiënte en betrouwbare koeling nodig. Mitsubishi Electric koos daarbij voor een combinatie van watergekoelde chillers en precisie-airconditioners. Door de mogelijkheid van vrije koeling – met gebruik van buitenlucht – zijn de chillers bij lage buitentemperaturen heel energiezuinig. De compressor kan dan namelijk geheel of gedeeltelijk uit blijven. Zo blijft het energieverbruik laag. De bij de Davinci-1 geïnstalleerde units zijn geleverd in een superstille uitvoering met 100 % vrije koeling. Dat betekent dat koeling met buitenlucht ook ingeschakeld kan worden bij positieve omgevingstemperaturen. De chillers zijn aangesloten op de precisie-airconditioners. Die zorgen er vervolgens voor dat de technische omgeving constant op de ideale temperatuur blijft.
Bijdragen aan baanbrekende technieken
Dankzij dit betrouwbare koelsysteem van Mitsubishi Electric is Leonardo ervan verzekerd dat de Davinci-1 continu inzetbaar is om verder te werken aan de ontwikkeling van baanbrekende technieken die nu en in de toekomst bijdragen aan innovatie, zoals kunstmatige intelligentie, big data analyse, high performance computing en kwantumtechnologie.