Terugblik Datacenter Restwarmte & Innovatie Congres

Datacenters hebben veel potentie voor hergebruik van restwarmte. Daarvoor moet je wel eerst de juiste partijen bij elkaar brengen, bleek op het Datacenter Restwarmte & Innovatie Congres 2019.
Op 10 oktober organiseerde de Dutch Datacenter Association (DDA) het jaarlijkse Datacenter Restwarmte & Innovatie Congres. Op de Amsterdamse start-uplocatie Rockstart kregen zo’n 300 bezoekers te horen welke mogelijkheden er zijn om restwarmte bij datacenters te hergebruiken, welke projecten er al zijn uitgevoerd en wat er nu nog in ontwikkeling is. Van alle betrokken partijen waren mensen aanwezig: van datacenters zelf tot adviesbureaus en installateurs die meebouwen aan datacenters.

Succesverhalen
Een belangrijk succesverhaal komt van het Aalsmeerse datacenter van NLDC. NLDC wisselt nu warmte uit met bedrijven en organisaties uit de buurt: plantenexporteur Fertiplant, onderwijscentrum en kinderopvang IKC Triade en zwembad Waterlelie. Ook het lopende project MeerEnergie in Amsterdam trok veel aandacht. Daarbij gaat de restwarmte van het Equinix Datacenter de verwarming van een maar liefst 5.000 huizen in een naastgelegen woonwijk verzorgen.

Les: breng eerst de juiste partijen bij elkaar
Uit alle presentaties blijkt wel dat goede communicatie en vasthoudendheid de basis zijn voor een succesverhaal. De belangrijkste hobbel is het bij elkaar brengen van de juiste partijen. Als dat voor elkaar is, kan een project van start gaan. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen welke watertemperatuur nodig is voor het beoogde project. Deze temperatuur is onder te verdelen in drie categorieën: laag, midden en hoog. Vergeet ook niet dat hergebruik van restwarmte begint in het datacenter zelf, voor de eigen primaire en secundaire verwarming. Denk bijvoorbeeld aan het verwarmen van kantoor en ontmoetingsruimten, maar ook aan het voorverwarmen van de noodstroomaggregaten met warm water vanuit het datacenter, al dan niet opgewaardeerd met een warmtepomp.

Zelf aan de slag met restwarmte?
Wilt u ook onderzoeken welke mogelijkheden uw datacenter heeft voor hergebruik van restwarmte? Neem dan contact op met onze salesafdeling: sales@apac.nl of 030-2416850.