Vernieuwde koelinstallatie euNetworks bespaart veel energie

Voor euNetworks optimaliseerde APAC alle onderdelen van de koelinstallatie op energieverbruik. Dankzij chillers met vrije koeling en een slimme centrale regeling realiseerden we een aanzienlijke besparing.

De 10 jaar oude koelinstallatie van euNetworks verbruikte door het gedateerde ontwerp relatief veel energie. Daarom vroeg het bedrijf advies- en inspectiebureau DVTadvies de mogelijkheden te onderzoeken om de verschillende onderdelen van de installatie zo zuinig mogelijk te maken.

APAC mocht het uitgebrachte advies verder uitwerken. Vervolgens hebben we een offerte uitgebracht en na een stevige onderhandeling mochten we het volledige project uitvoeren.

Koellast effectief verdelen
Om te beginnen vervingen we de AC-ventilatoren van de watergekoelde computerroom airconditioners – zogeheten CW crah’s – door zuiniger EC-ventilatoren. Bovendien voorzagen we deze machines van een nieuwe regeling. Deze bepaalt de beste inblaastemperatuur voor de apparatuur in de ruimte en bewaakt bovendien actief de druk onder de vloer. De crac’s zijn via een netwerk softwarematig met elkaar verbonden en kunnen op die manier de koellast zo effectief mogelijk verdelen – loadsharing.

Milieuvriendelijk koudemiddel
In de tweede fase vervingen we de oude koelmachines door moderne chillers van onze hoofdleverancier Climaveneta, type FX-FC-Z HFO3402. Deze werken met zogeheten vrije koeling, oftewel met behulp van buitenlucht. Dankzij deze en andere nieuwe technieken zijn ze heel energiezuinig. Bovendien gebruiken ze het milieuvriendelijke koudemiddel HFO R1234ze. Dit heeft veel minder impact op de opwarming van de aarde dan traditionele koudemiddelen. Met een Global Warming Potential (GWP) van slechts 6 vallen de chillers zelfs buiten de zogeheten F-gassen verordening voor broeikasgassen met fluor.

Centrale regeling
De chillers worden aangestuurd door Climaveneta’s eigen centrale regeling ClimaPro. Deze zorgt ervoor dat de apparatuur van EU Networks in elke situatie op de meest energiezuinige manier gekoeld wordt. Daarvoor stuurt ClimaPro de chillers zo aan dat de CW crah’s optimaal belast worden: met een ideale klepstand van 80%. De regeling stuurt actief de pompen van de chillers en kiest daarbij uit drie bedrijfsmodi: compressor, vrije koeling of een combinatie. Daarbij monitort de regeling de temperaturen in het systeem en het debiet (het volume dat er per seconde doorheen gaat) van zowel het hele systeem als van de losse chillers.

Met de volledig vernieuwde koelinstallatie behaalt euNetworks een aanzienlijke energiebesparing. Daarmee is het bedrijf weer klaar voor de toekomst.