Vervang of upgrade oude koelinstallaties op tijd

Nieuwe koelinstallaties gebruiken veel minder energie. Bovendien geeft een oudere installatie meer risico op uitval. Zorg dus op tijd voor een vervanging of upgrade.

In veel datacenters en computerruimtes draaien koelinstallaties van tot wel 15 jaar oud. In de periode vanaf 2005 werd er namelijk volop gebouwd en ontwikkeld in deze markt. En een groot deel van de toen geïnstalleerde machines is nog steeds in gebruik. Mocht u ook nog een koelinstallatie uit die periode hebben staan, dan raden we u aan na te denken over vervanging of een upgrade. Zo voorkomt u dat uw koelinstallatie op een kwade dag uitvalt – waardoor ook uw servers en andere gevoelige apparatuur niet beschikbaar kunnen blijven. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat reserveonderdelen na de wettelijk verplichte termijn van 10 jaar op een gegeven moment niet meer beschikbaar zijn. Datzelfde geldt voor koudemiddelen die inmiddels niet meer gangbaar zijn.

Nieuwe koelinstallaties zijn veel zuiniger

Daar komt bij dat de nieuwe generatie koelapparatuur veel voordelen te bieden heeft. De afgelopen 15 jaar is er namelijk grote technologische vooruitgang geboekt. De nieuwe installaties werken bijvoorbeeld een stuk efficiënter en verbruiken dus minder energie. Ook zijn ze beter in te stellen voor uw specifieke situatie. Dat komt onder andere door verbeterde besturingen, elektronische expansieventielen, nieuwe compressoren, andere soorten warmtewisselaars en hydraulische modules met 2-weg in plaats van 3-weg systemen. Bovendien werken de nieuwe koelmachines met koudemiddelen die veel minder schadelijk zijn voor het milieu.

Buitentemperatuur stijgt

Tot slot krijgt uw koelinstallatie te maken met zwaardere omstandigheden. Niet alleen neemt de gemiddelde buitentemperatuur toe. Er is ook vaker sprake van extreme buitentemperaturen. Bereid u dus tijdig voor op het vervangen of upgraden van uw koelinstallatie. Zodat u niet thuiskomt van een ‘warme kermis’.

Meer informatie of advies?
Bel ons gerust via 030-241 68 50. Onze experts helpen u graag.