Waterkoeling supercomputer Vlaams Supercomputer Centrum

De nieuwe Tier1 supercomputer ‘Hortense’ van het Vlaams Supercomputer Centrum is momenteel in opbouw aan de Universiteit Gent. APAC zal hiervoor de waterkoeling aansluiten. We bouwen tegelijk mogelijkheden in voor hergebruik van de warmte en uitbreiding van de supercomputer.

Ontwerp koelsysteem
Naar aanleiding van positieve leveranciersbeoordeling bij ons project voor het Deense Bulk Infrastucture in Esbjerg kregen wij de vraag om de waterkoeling aan te sluiten van de nieuwe Tier1 supercomputer van het Vlaams Supercomputer Centrum. Wij waren vrij om het koelsysteem zelf te ontwerpen. Wel waren we daarbij natuurlijk gebonden aan een aantal voorwaarden. Ten eerste moesten we de koeling aansluiten op een bestaande koelring met water tussen de 20 en 26 graden Celsius. Om de temperatuur van het water hier onder de 26 graden te houden, hebben we een speciale menginjectieregeling bedacht.

Warmte hergebruiken
Daarnaast kregen we het verzoek om vast een mogelijkheid in te bouwen voor het uitkoppelen van de warmte van de supercomputer. Het is de bedoeling om die warmte later in te zetten voor verwarming. Voor dat doel moet het water dat terugkomt van de computer juist zo warm mogelijk blijven. Hier maken we een watertraject van 37 tot 51 graden Celsius.

Monitoren en actief aansturen
De twee watersystemen met verschillende temperaturen houden we van elkaar gescheiden met een warmtewisselaar. Beide systemen voorzien we van toerengeregelde pompen. Die voeren we redundant uit: als er een onderdeel uitvalt, blijft het systeem toch functioneren. De regeltechniek en sturing is door onze software-afdeling bedacht en uitgevoerd. Om de omstandigheden van de twee watertrajecten onder controle te houden, stuurt de software de pompen en kleppen actief aan. We monitoren druk en temperatuur en de status van de pompen en kleppen. Al deze gegevens gaan automatisch naar het gebouwbeheersysteem.

Klaar voor uitbreiding
Tot slot bereiden we de koeling voor op uitbreiding. Binnen twee jaar zal het Vlaams Supercomputer Centrum nog 5 modules toevoegen aan de supercomputer in de Universiteit Gent. Die wordt daarmee dubbel zo groot en moet dan naar verwachting liefst 600 kW aan warmte kwijt. Onze koeling is daar alvast klaar voor.