Vervanging koudwater koelinstallatie in Amsterdam

Project

In opdracht van Strukton Worksphere heeft APAC een nieuwe koelinstallatie op het dak van een klant in Amsterdam gerealiseerd.

Achtergrond

Op het dak bevonden zich twee koudwater koelinstallaties die de MER (Main Equipment Room) en SER (Secondary Equipment Room) ruimtes van het gebouw voorzagen van koeling. De te verwachten technische levensduur van beide installaties was bereikt waardoor de bedrijfszekerheid niet meer gegarandeerd kon worden. Vervanging was dus noodzakelijk.

De wens van de klant was om een nieuwe installatie neer te zetten die ook een belangrijke bijdrage kan leveren aan het thema duurzaamheid.

Onze oplossing

De huidige installaties zijn vervangen door een hybride systeem met vrijekoeling bestaande uit 2 koelmachines en 2 drycoolers.
Om de installatie zonder uitval van apparatuur te kunnen realiseren zijn er in de MER- en SER-ruimtes nood koelunits geplaatst. Na ingebruikname van deze units zijn de koudwater koelmachines op het dak afgeschakeld, elektrisch veiliggesteld, is het koudemiddel uit de units afgepompt en zijn ze met een hijskraan van het dak gehaald. Vervolgens is de nieuwe koelinstallatie door een perfect afgestemde logistieke actie vanuit APAC op het dak gehesen en zijn alle noodzakelijk montage werkzaamheden, leidingwerk tussen de componenten, appendages en leidingwerk naar binnen, uitgevoerd.

Het resultaat

Een laag energiegebruik voor het opwekken van koude. In dit geval betekent het toepassen van een dergelijke installatie voor de klant een vermindering in het verbruik van elektrische energie met 49,3%. Omdat er nog geen gebruik wordt gemaakt van groene stroom geeft dit een CO2-reductie van 16963 kg/j.

Locatie:
Amsterdam

Opdrachtgever:
Strukton Worksphere

Toepassing:
Koud water systeem met vrije koeling mogelijkheid

Uitgangspunt:
Koeling voor MER en SER ruimtes

De klant is zeer tevreden over de planning en uitvoering van dit project.

Vincent Verburg,Teamleider Techniekteam onderhoud & inspecties Koude, Warmte en Elektrotechnische installaties

Gebruikte apparatuur
LRAC 067 luchtgekoelde waterkoelmachine 17 kW, LRAC 120 luchtgekoelde waterkoelmachine 25 kW, Thermokey droge koeler met EC fans 17 kW, Thermokey droge koeler met EC fans 25 kW.